Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Jednorog – mitsko biće




U većini legendi jednorog je prelijepi, snježnobijeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tijela, vitak i hitar ipak je plah i nepovjerljiv te mu je nemoguće prići. Ipak njegova boja se mijenja ovisno o legendi i iako plah često je na slikama prikazan u društvu s djevicama – simbolima nevinosti.

parLegende kažu da jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu.

Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dveri, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.

Biće tako ponosno kao što je jednorog nitko ne može držati u svojem zatočeništvu, a kreću se tako tiho i spretno da uvijek iznenade svoje progonitelje.

Prema legendama, iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.

legendeRog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv.

Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.


 
  • Bla bla pas - Neobično pričljivi pas koji izgleda prilično smiješno. Možda je samo promukao pa nemože "normalno" lajati kao i drugi psi ili stvarno ima specifičan nač...